W poprzednim poście pisałem o Industrie, jako o piśmie, które w tym miesiącu miało swoją premierę i umieściło Annę Wintour na okładce. Teraz piszę, jako zdeklarowany fan. Kupiłem Industrie w ten weekend i nadal nie mogę sie przestać zachwycać. Artykuły są ciekawe i wyczerpujące, a sesje stylizowane i fotografowane przez najlepszych. Nie znajdziemy tu wywiadu z żadną aktorką, czy artykułu o działaniu nowego super kremu. Pismo jest w całości poświęcone ludziom, którzy tworzą modę: od dziennikarzy, stylistek, po dyrektorów wydawnictw takich jak Conde Nast (wydaje m.in. VOGUE), czyli tym osobom, które kształtują nasz pogląd na modę, mimo to ich nie znamy.
Jest wywiad z Tomym Tonem (z Jak&Jil) o tym, co się stało, że naczelne magazynów (np. Anna Dello Russo) stały się materiałem na okładki. Jens Grede rozmawia z Katie Grand - stylistką, która pracuje dla Louis Vuitton, Vogue Italia, POP, Love, Dazed&Confused i wieloma innych... Do wywiadu z Patrickiem Demarchelier, zdjęcia robi jego własny syn. Inną zaletą pisma jest to, że daje nam wgląd w pracę i życie: m.in Phoebe Philo (pokazana jest jej "tablica inspiracji"), czy Franci Sozzani - poznajemy, z kim "dead or alive" najbardziej chciałaby zjeść obiad (wybrała Tima Burtona, Tildę Swinton, Francisa Bacona i Jeffa Koonsa).
Jedyną wadą Industrie jest to, że będzie wychodziło tylko 2 razy do roku. najchętniej bym zeskanował każdą stronę po kolei, no ale cóż:
Stylistka Katie Grand: "When Marc and I were backstage at Vuitton with 54 girls lined up in huge afro wigs, we did look at each other for a second and go,'What the fuck have we done?' But at the end of the day, you know why you make those decisions"
Luis Venegas - założyciel 3 niezależnych publikacji "Fanzine137", "Electric Youth" i "Candy" : "I don't want my magazines on every newsstand in the world. I'd rather they be kept for people who are really interested in them, people who search them out and keep them"
W numerze całym poświęconym "The future of fashion" zew przeszłości - stroje z archiwów Paco Rabanne.
J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz